Testery oleju
W każdej działalności gospodarczej, która związana jest z przygotowywaniem posiłków i obróbką termiczną produktów konieczna jest weryfikacja stanu jakości oleju. Proces ten pozwala na zachowanie równowagi pomiędzy kosztami wymiany oleju a maksymalnym wykorzystaniem jego użyteczności. Obniżona jakość stosowanych surowców do smażenia wpływa na smak potraw. Z kolei wielokrotne wymiany wpływają na generowanie dodatkowych kosztów i konieczność inwestycji w nowy produkt.
Testery olejów zostały stworzone po to by zachować równowagę pomiędzy jakością dań, a przydatnością oleju do użycia. Z produktami Polskiego Centrum Wzorcowania mogą być Państwo pewni, że wykorzystanie oleju będzie jak najbardziej wydajne, a urządzenie poinformuje o konieczności wymiany cieczy na nową.
Główne funkcje testerów oleju:
- Zachowanie optymalnej wydajności produktu
- Łatwość utrzymania testera w czystości
- Gwarancja bezpiecznej pracy z produktami spożywczymi
- Czytelny system alarmujący o konieczności wymiany oleju
To co wyróżnia testery olejów od innych dostępnych na rynku opcji sprawdzania jakości, takich jak na przykład paski testowe, to intuicyjność i precyzja. Urządzenia nie przekłamują wyników i gwarantują maksymalne wykorzystanie każdej partii używanego oleju.
Przeprowadzenie testu oleju
Przeprowadzenie testu jest banalnie proste i uwzględnia zaledwie trzy kroki:
- Oczyść powierzchnię smażenia, wyjmując smażone produkty spożywcze i zaczekaj aż przestaną pojawiać się pęcherze powietrza
- Uruchom tester i umieść go we fryturze
- Odczytaj pomiar z przejrzystego wyświetlacza
Testery olejów to obowiązkowe wyposażenie każdej restauracji i przedsięwzięcia gastronomicznego. Sprawdzą się w racjonalnym zarządzaniu kosztami produktów i pomogą zoptymalizować ich zużycie.